ŠIRDIES LIGOMIS SERGANČIŲ VAIKŲ ATSTOVAI STEBISI, KODĖL MAŽIEJI PACIENTAI NĖRA SIUNČIAMI Į SANATORIJAS

Vilnius, lapkričio 22 d. (BNS). Širdies ligomis sergančių vaikų asociacija stebisi, kodėl Lietuvoje neegzistuoja praktika į sanatorijas reabilitaciniam gydymui siųsti vaikus, nors širdies ligomis sergantiems suaugusiems reabilitacijos paslaugos yra prieinamos.

"Kodėl suaugę turi visas sąlygas kai tuo tarpu vaikai, kurie išgyvena sudėtingas širdies operacijas, į sanatorijas nėra siunčiami. Kodėl Lietuvoje nėra profesionalaus gydymo tęstinumo, kurį gauname Santariškių klinikose?", - antradienį spaudos konferencijoje klausė Vaiko širdies asociacijos pirmininkė Daiva Jonauskienė.

Pasak jos, ne visi tėvai žino, kad širdies ligomis sergantiems vaikams sanatorinis gydymas yra leistinas. Moteris taip pat pažymėjo, kad yra buvę atvejų kai siuntimo į sanatorijas prašę širdies ligomis sergančių vaikų tėvai gavo neigiamus atsakymus.

"Lietuvoje atliekamos europinio ir pasaulinio lygio širdies operacijos, tačiau reikalingas paslaugos tęstinumas. (...) Tai yra sisteminė problema", - sakė kardiologas konsultantas Andrius Šimaitis, pridūręs, kad širdies operaciją patyrusio vaiko reabilitacija neturi būti vien jo šeimos rūpestis.

Pasak jo, Lietuvoje per metus įvairios širdies operacijos yra atliekamos 250-300 vaikų. D.Jonauskienė pažymėjo, kad sanatorinis gydymas reikalingas ne tik neseniai operuotiems, bet visiems širdies ligomis sergantiems vaikams.

D.Jonauskienės teigimu, Lietuvoje širdies ligų gydymui vaikus priima tik viena sanatorija Kačerginėje. Šios įstaigos direktorė Jūratė Rudzinskienė sakė, kad 2006 metais gydymui buvo priimti šeši vaikai po širdies operacijų, o 2010-aisiais tokių pacientų sumažėjo iki dviejų.

"Pacientai laiku negauna informacijos apie reabilitacijos galimybes", - teigė J.Rudzinskienė ir pridūrė, kad įstaiga yra pajėgi per metus priimti apie 150 širdies ligomis sergančių ar po operacijų atsigaunančių vaikų.

(www.bns.lt)